Gastles Chris van ’t Hof over cybersecurity & ethisch hacken op Lyceum Sancta Maria Haarlem

Op vrijdag 17 maart 2017 gaf Chris van ’t Hof (internetsocioloog, schrijver en presentator) in het kader van de Cyber Estafette van Geef IT Door aan drie informaticaklassen (VWO 4) van het Lyceum Sancta Maria in Haarlem inspirerende gastlessen over cyber security en het maatschappelijke belang van ethische hackers.

Aan de hand van verschillende voorbeelden liet hij zien dat cyber-ellende 'KUDZOOi' is: het “Kan U Dus Zomaar Ook Overkomen iiiii.“ Vervolgens illustreerde Chris aan de hand van zes ‘proefballonnetjes’ dat hacken niet altijd negatief en kwaadwillend is (black hat hackers), maar dat hackers juist ook kunnen helpen bij het veiliger maken van de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de ov-chipkaart hack uit 2008.

White hat vs. black hat hackers

De zogenaamde white hat hackers ofwel ethische hackers proberen beveiligingslekken van een bedrijf op te sporen en melden deze vervolgens aan het bedrijf om het systeem op een veiligere manier in te kunnen richten. Volgens Chris hebben goede hackers vaak geen diploma vanwege een moeizame schoolcarrière en een andere manier van denken. Alsnog kunnen zij goede diensten verlenen aan overheidsinstanties en bedrijven en daarmee een goede boterham verdienen. Het was voor een aantal leerlingen een eyeopener dat autisme bij hackers juist geen handicap is, maar een voordeel kan opleveren. Dit omdat mensen met autisme middels hoge concentratie afwijkende patronen kunnen waarnemen, en juist eer behalen door middel van afwijkende zoekpatronen fouten in software te achterhalen waar 'gemiddelde' mensen geen oog voor hebben.

Gelekte data

Verder liet Chris zien dat de meest waardevolle kennis gratis te vinden is op het internet. Met de juiste zoektermen kan iemand al heel eenvoudig de benodigde informatie vergaren. Voorbeelden zijn shodan.io of ‘have i been pwned?’, waar mensen kunnen zien of hun data ergens gelekt zijn. Veel hackers helpen tegenwoordig de politie en geven aan als zij iets vreemds op het internet ontdekken.

Vergrendel je computer

Tot slot vertelde Chris dat hackers ook mensen zijn die goede feesten weten te organiseren in de vorm van hackathons, hackmeetings waar ‘coole’ dingen gebeuren. Natuurlijk wees Chris tijdens de gastles ook op mogelijke risico’s van internetgebruik en gaf de leerlingen tips over het verminderen van deze risico’s. Een bekend voorbeeld wat Chris regelmatig in bedrijven of scholen terug ziet komen is dat mensen de laptop of computer verlaten en niet vergrendelen. Hierdoor kunnen andere mensen toegang krijgen tot relevante informatie. Organisaties maken daar soms ook een spelletje van: tref je een niet-afgesloten computer, dan mag je vanaf de acount van die collega een mail sturen naar de hele afdeling met ‘Gratis ijs’. Dat werkt.

In een notendop:

1.       Hackers kunnen helpen

2.       De slimste IT’ers hebben geen diploma

3.       Meest waardevolle kennis is gratis

4.       Politie heeft teveel vrienden

5.       Nerds organiseren de beeste feestjes

6.       Gratis ijs voor iedereen

De gastles was een succes en de leerlingen hebben geboeid naar Chris geluisterd.

Ook vo-leerlingen inspireren voor een carrière met ICT? Meld je hier aan als professional. Geïnteresseerde scholen melden zich hier aan. 

Afbeelding
Afbeelding

Campagnepartners