Activiteiten

De vraag naar goed opgeleide vakmensen op de arbeidsmarkt voor ICT’ers neemt steeds verder toe, terwijl het aanbod achterblijft. Om jongeren kennis te laten maken met de praktijk en te enthousiasmeren voor de veelzijdige en uitdagende wereld van ICT, roept Geef IT Door specialisten uit het vakgebied op tot het geven van inspirerende gastlessen aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Je slaat als docent twee vliegen in één klap: in een les werk je aan zowel de studie loopbaankeuzebegeleiding en het verbeteren van de digitale basisvaardigheden van leerlingen. Geef IT Door brengt de specialisten en geïnteresseerde scholen bij elkaar en stelt via een toolkit het benodigde gereedschap beschikbaar voor een geslaagde gastles. 

Geef IT Door biedt gastlessen rond 5 thema's: 

 1. De uitdagende arbeidsmarkt voor ICT'ers
  De arbeidsmarkt voor ICT'ers biedt kansen aan iedereen. De IT professional geeft leerlingen een inspirerend doorkijkje naar een carrière in de ICT. 
   
 2. Programmeren
  Wie probeert, leert. Met de klas aan slag met programmeren onder leiding van een ervaren programmeur. 
  Door kinderen vroegtijdig programmeervaardigheden bij te brengen wordt er een belangrijke stap gezet in het ontwikkelen van computational thinking: een manier van denken en werken die voor alle kinderen onmisbaar is in hun toekomstig beroep. 
   
 3. Cyber Security
  Cyber Security is tegenwoordig net zo van belang als fysieke en personele beveiliging. Iedereen heeft inmiddels een bestaan in 'cyberspace' als aanvulling op ons leven in de echte wereld en het vrijgeven en uitwisselen van data in ons digitale bestaan groeit elk jaar. Ook bedrijven gaan mee in de digitale trend, waardoor wij steeds meer zakelijke diensten online afhandelen. Veel van deze informatie is al sinds jaren een aantrekkelijke buit voor criminelen. Om zowel financiële- en reputatieschade te voorkomen is het dan ook belangrijk om passende maatregelen te nemen. De vraag naar gekwalificeerde Cyber Securityspecialisten neemt in rap tempo toe. De gastdocent laat de leerlingen kennismaken met de uitdagingen binnen dit vakgebied. 
   
 4. Big Data
  De Nederlandse overheid koppelt gegevens uit diverse bestanden aan elkaar om daaruit te destilleren of zij frauderen met belasting of uitkeringen. Zo is big data een hulpmiddel in de strijd tegen (digitale) criminaliteit. Tijdens de gastles over Big Data neemt de IT professional leerlingen mee in de fascinerende wereld van Big Data.
  De IT professional legt uit wat Big Data is, waar je Big Data in je dagelijks leven tegenkomt en waarom het steeds belangrijker voor ICT-toepassingen wordt.
   
 5. Privacy 
  Onder data vallen veel persoonsgegevens, bijna alles wordt op Facebook gezet. Wat betekent dit voor privacy en wat is (online) privacy eigenlijk? 
  Door middel van het thema privacy wordt aan de leerlingen de veelzijdigheid van IT geïllustreerd. Om deze 'randvoorwaarden' zoals privacy te regelen hebben we goed geschoolde IT'ers nodig!

Behandel jij op het moment een ander onderwerp gerelateerd aan ICT en wil je daarvoor een gastles verzorgd hebben? Geen probleem! In overleg kijken we wat de mogelijkheden zijn. 

Geïnteresseerd?
Scholen en ICT-professionals kunnen zich aanmelden voor één of meer van bovenstaande activiteiten via het aanmeldformulier op deze website. Op basis van de gegeven informatie wordt een ideale match gemaakt voor zowel school als professional. 

Als ambassadeur actief worden?
Ben jij enthousiast over Geef IT Door en wil je als ambassadeur actief helpen om professionals en onderwijsinstellingen te bereiken en het succes van Geef IT Door verder uit te dragen? Kijk hier voor meer informatie. 

Campagnepartners